Hormonen als signaal

Luisteren naar je hormonen, is een stap op weg naar vrijheid en jezelf durven zijn. Hormonen hebben een signaalfunctie, zowel in ons lichaam naar doelorganen, maar ook naar onze geest. Het woord hormonen komt van het Griekse Hormao en betekent ‘aanzetten’ of ‘in beweging zetten’. Zonder bewegingsvrijheid kunnen onze hormonen, maar ook onze diepere verlangens hun weg niet vinden. Beweging is goed voor onze hormonale gezondheid. Bij iedereen valt er nieuwe ruimte te ontdekken om nog vrijer te gaan bewegen. Veel bewegingen die we maken zijn niet vrij, maar reactief. We reageren vanuit een stress-respons, die ons doet vluchten of bevriezen. We durven ons niet te laten zien. Dit geeft een kramp en overspannenheid die je hormonen uit balans brengen. Als je een hormonale disbalans ervaart, kan dit een signaal zijn van je lichaam om te ontkrampen en vrijer te worden. Vrij om je diepste verlangens te leven. Vrij te zijn in je mannelijk- en vrouwelijkheid. Vrij om wild te durven zijn. Vrij om jezelf te durven zijn. Bij zoogdieren komen nauwelijks hormonale disbalansen voor; zij bewegen vrij, zonder afweging. Hormonale disbalans wordt vaak als ‘last’ ervaren waar we zo snel mogelijk vanaf willen komen. Maar hoe boeiend wordt ons pad als we in liefde er mee kunnen zijn en naar kunnen luisteren? Hormonen geven ons een kans om dieper in contact te komen met onze ware natuur.

Vergelijkbare berichten